Τι είναι η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική;

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική είναι ένας τύπος ολιστικού, φυσικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια έως το έτος 200 π.Χ. Το TCM είναι «ολιστικό» και «φυσικό» επειδή διεγείρει τους μηχανισμούς επούλωσης του ίδιου του σώματος και λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές της ζωής του ασθενούς, και όχι μόνο αρκετά εμφανή σημεία ή συμπτώματα. Οι επαγγελματίες του TCM βλέπουν το σώμα ως ένα σύνθετο δίκτυο διασυνδεδεμένων μερών (μέρος μιας ευρύτερης ιδέας γνωστής ως Qi), αντί για ξεχωριστά συστήματα ή όργανα.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM) είναι μια αρχαία μορφή υγειονομικής περίθαλψης που χρονολογείται πριν από 2.500 χρόνια και περιλαμβάνει φυσικές θεραπείες όπως βελονισμό, φυτικές θεραπείες, διατροφικές συμβουλές, άγχος/συναισθηματική υποστήριξη, άσκηση που περιλαμβάνει τάι τσι και τσι γκονγκ και θεραπείες όπως βεντούζες και moxibustion.

Το TCM μαζί με την Αγιουρβέδα δύο από τις παλαιότερες και πιο γνωστές μορφές αρχαίας ιατρικής στον κόσμο και επιστρέφουν γρήγορα σε δημοτικότητα. Οι επαγγελματίες του TCM προσπαθούν να θεραπεύσουν τη βασική αιτία της νόσου και να ακολουθήσουν μια ολιστική προσέγγιση για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βιώσουν την πλήρη επούλωση χωρίς τη χρήση συμβατικών φαρμάκων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι πρακτικές εναλλακτικής ιατρικής της Ανατολής (ονομάζονται επίσης συμπληρωματικές ή ολοκληρωμένες) πρακτικές ιατρικής συνέχισαν να υιοθετούνται από τα συμβατικά ιατρικά ιδρύματα στις ΗΠΑ και σε άλλα δυτικά έθνη. Το Τμήμα Συμπληρωματικής-Εναλλακτικής Ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα αναφέρει ότι σύμφωνα με μια μελέτη 3.200 γιατρών που διεξήχθη από την Health Products Research, περισσότερο από το 50 τοις εκατό των γιατρών στις ΗΠΑ σχεδίαζαν να ξεκινήσουν ή να αυξήσουν τη χρήση εναλλακτικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν ρίζες στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM), εντός του επόμενου έτους.

Όλο και περισσότερες ιατρικές σχολές αναγνωρίζουν τώρα τη σημασία της εκπαίδευσης των φοιτητών και του προσωπικού σε πρακτικές «μυαλού-σώματος» που δίνουν έμφαση στην πρόληψη ασθενειών και στις ολιστικές θεραπείες. Αν και ορισμένοι γιατροί και ασθενείς τείνουν να είναι δύσπιστοι σχετικά με την αποτελεσματικότητα πολλών πρακτικών TCM, η έρευνα συνεχίζει να δείχνει ότι οι συμπληρωματικές μέθοδοι μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής πολλών ασθενών.

Πολλά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική και άλλες ανατολικές πρακτικές περιλαμβάνουν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης των ασθενών (συχνά λόγω του ότι οι ασθενείς παρατηρούν γρήγορα βελτιώσεις στα συμπτώματά τους), μειωμένα επίπεδα στρες, φυσική διαχείριση του πόνου, βελτιωμένο ύπνο, ισχυρότερη ανοσία και μειωμένη ανάγκη για φάρμακα.

Οι θεραπείες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στοχεύουν στη διόρθωση των ανισορροπιών στο σώμα και λειτουργούν κυρίως με τρεις βασικούς τρόπους:

  • Αντιμετώπιση εξωτερικών παραγόντων και περιβάλλοντος του ασθενούς
  • Βοηθώντας τους ασθενείς να συσχετιστούν με τα εσωτερικά τους συναισθήματα με πιο υγιή τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους
  • Βελτίωση των παραγόντων του τρόπου ζωής κάποιου, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της ρουτίνας άσκησης

Τα όργανα στα οποία εστιάζονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θεραπειών TCM περιλαμβάνουν τα νεφρά, την καρδιά, τον σπλήνα, το συκώτι, τους πνεύμονες, τη χοληδόχο κύστη, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο. Ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο, τα οφέλη των θεραπειών TCM κυμαίνονται σημαντικά.

Μερικά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζονται πιο συχνά με θεραπείες Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής περιλαμβάνουν:

  • Χρόνιος πόνος
  • Αρθρίτιδα
  •  Κούραση
  •  Υπογονιμότητα
  •  Ηπατική νόσο
  •  Πονοκέφαλοι
  • Δυσπεψία
  • Ορμονικές ανισορροπίες
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Συμπτώματα PMS ή εμμηνόπαυσης
  • Ανάρρωση καρκίνου ή χημειοθεραπεία

Οι διάφορες θεραπείες της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής περιλαμβάνουν:

  • Βελονισμός: Βοηθά στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας και στην καταπολέμηση του στρες
  • Θεραπεία βεντούζας: Χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του πόνου, τη βελτίωση της ανοσίας και τη βοήθεια στην πέψη
  • Βοτανοθεραπεία: Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της φλεγμονής, την καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες και την ενίσχυση της ηπατικής λειτουργίας
  • Διατροφή: Για την πρόληψη των ελλείψεων, την τόνωση της ενέργειας και τη βελτίωση της αποτοξίνωσης
  • Άσκηση: Συμπεριλαμβάνεται Qi gong ή tai chi για ευελιξία, δύναμη και συγκέντρωση
  • Μασάζ: Χειρισμός μαλακών ιστών για τη βελτίωση της ροής του αίματος, ένας από τους οποίους ονομάζεται tui na
  • Moxibustion: Κάψιμο ενός βοτάνου κοντά στο δέρμα

Οφέλη

Το Journal of Traditional & Complementary Medicine αναφέρει ότι οι πρακτικές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών με βότανα και της χρήσης φαρμακευτικών μανιταριών, μπορούν να έχουν θετικές «αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-αποπτωτικές και αυτοφαγικές ρυθμιστικές λειτουργίες».

Αυτό μεταφράζεται σε μειωμένα επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα από τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ασθενειών. Η φλεγμονή είναι η ρίζα των περισσότερων ασθενειών και συνδέεται με τα περισσότερα κοινά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οι αυτοάνοσες διαταραχές, η γνωστική εξασθένηση και ο διαβήτης.

Οι θεραπείες TCM, συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού, του βελονισμού και των θεραπειών με βότανα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ασθενείς να ξεπεράσουν διάφορες βλαβερές συνήθειες ζωής που σχετίζονται με φλεγμονές, όπως κάπνισμα τσιγάρων, υπερκατανάλωση τροφής, αντίσταση σε χρόνιο πόνο, χρόνιο στρες και ηπατική βλάβη που προκαλείται από το αλκοόλ. Ορισμένες θεραπείες είναι ικανές να μειώσουν την απόκριση του σώματος στο στρες, η οποία βοηθά τους ασθενείς να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες – που μπορεί να περιλαμβάνουν κακό ύπνο και ορμονικές ανισορροπίες.

Αρκετές βοτανικές θεραπείες που έχει βρεθεί ότι βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτικά μανιτάρια, συμπεριλαμβανομένων του reishi και του cordyceps: προάγουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό, βοηθούν στην καταπολέμηση της κούρασης, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών και ελέγχουν την απόκριση του σώματος στο στρες
  • Monascus adlay και Monascus purpureus: χρησιμοποιείται για τη μείωση της φλεγμονής και της βλάβης των πνευμόνων
  • Amla (Emblica officinalis Gaertn. της οικογένειας Euphorbiaceae), γνωστό και ως φραγκοστάφυλο: μειώνει τη φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από την ηπατοτοξίνη
  • Αφέψημα αψιθιάς παρθένου (Yīn Chén Hāo tāng): χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση της ηπατικής βλάβης
  • Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και τα ενεργά συστατικά του, κατεχίνες: βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου, μειώνουν την κούραση και ρυθμίζουν την όρεξη
  • Crataegi Fructus (Shān Zhā): βοηθά στη θεραπεία των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας κύστης
  • Five Stranguries Powder (Wǔ Lén Sǎn): έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες

Δύο από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες TCM για τη διαχείριση του πόνου είναι ο βελονισμός και ο βελονισμός. Ο βελονισμός είναι μια πρακτική που έχει ηλικία άνω των 3.500 ετών. Τις περισσότερες φορές το ενστερνίζονται ασθενείς που θέλουν να ανακουφίσουν τους χρόνιους πονοκεφάλους, τον πόνο λόγω αρθρίτιδας, τον πόνο στον αυχένα ή την πλάτη, καθώς και πολλά άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τραυματισμούς ή στρες.

Μελέτες έχουν βρει ότι ο βελονισμός, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής όπως το τάι τσι και η υγιεινή διατροφή, μπορεί να είναι πολύτιμο, μη φαρμακολογικό εργαλείο για ασθενείς που υποφέρουν από συχνούς χρόνιους πονοκεφάλους τάσης.

Έρευνα που έγινε στο Memorial Sloan Kettering διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έλαβαν βελονισμό παρουσίασαν λιγότερους μυϊκούς πόνους και πόνους στον αυχένα, οστεοαρθρίτιδα και χρόνιους πονοκεφάλους σε σύγκριση με ασθενείς στην ομάδα ελέγχου εικονικού φαρμάκου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Chinese Medicine έδειξε μάλιστα ότι ένας μήνας θεραπείας με βελονισμό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός στη μείωση των χρόνιων πονοκεφάλων από έναν μήνα λήψης μυοχαλαρωτικών φαρμάκων.

Έρευνα που διεξήχθη στο Toronto Western Hospital διαπίστωσε ότι το τάι τσι συμβάλλει στη διαχείριση του χρόνιου πόνου σε τρεις βασικούς τομείς: «προσαρμοστική άσκηση, αλληλεπίδραση νου-σώματος και διαλογισμός». Δοκιμές που εξετάζουν τα οφέλη για την υγεία του τάι τσι έχουν βρει ότι οι ασθενείς συχνά βιώνουν βελτιώσεις σε διάφορες καταστάσεις πόνου: οστεοαρθρίτιδα, ινομυαλγία και οσφυαλγία.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα κινέζικα φυτικά φάρμακα «προσαρμογόνα» περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα μεταδίδουν μηνύματα στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας διάφορες λειτουργίες στο ενδοκρινικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό βοηθά στη φυσική βελτίωση των θεραπευτικών ικανοτήτων του σώματος και βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών - συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, της ινσουλίνης, της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων.

Σε μια μελέτη σε ζώα που διεξήχθη από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Zhejiang στην Κίνα, έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων μανιταριού reishi βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Μειώνοντας την απόκριση του σώματος στο στρες, οι θεραπείες TCM όπως ο βελονισμός, το τάι τσι και η θεραπεία μασάζ μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές για τη θεραπεία ορμονικών ανισορροπιών.

Ακόμη και στη Δύση, η θεραπεία μασάζ συνιστάται για τον διαβήτη για περισσότερα από 100 χρόνια, και διάφορες μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να βοηθήσει σε άλλες ορμονικές καταστάσεις προκαλώντας χαλάρωση, αύξηση των επιπέδων ενέργειας, βοηθώντας τους ανθρώπους να γίνουν πιο δραστήριοι, μειώνοντας τη συναισθηματική διατροφή, βελτιώνοντας ποιότητα διατροφής και βελτίωση του ύπνου.

Μια μελέτη του 2001 που δημοσιεύτηκε στην Κινεζική Εφημερίδα Ολοκληρωμένης Ιατρικής έδειξε ότι ο βελονισμός παίζει θετικό ρόλο στην ορμονική ισορροπία και στη θεραπεία της υπογονιμότητας. Ο βελονισμός φαίνεται να λειτουργεί ρυθμίζοντας το κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα, το νευρο-ενδοκρινικό και ενδοκρινικό σύστημα, τη ροή του αίματος των ωοθηκών και τον μεταβολισμό. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος στη μήτρα και στη μείωση των επιπτώσεων της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Η βοτανοθεραπεία και η διατροφή είναι σημαντικές πτυχές της TCM, καθώς μια κακή διατροφή μπορεί να συμβάλει άμεσα στη βλάβη του ήπατος — και το ήπαρ είναι ένα από τα εστιακά όργανα στην ανατολική ιατρική. Το Traditional Chinese Medicine World Foundation εξηγεί ότι το TCM βλέπει το συκώτι ως «το όργανο που είναι υπεύθυνο για την ομαλή ροή των συναισθημάτων καθώς και για το Qi και το αίμα. Είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο από το υπερβολικό άγχος ή τα συναισθήματα». Ως εκ τούτου, το TCM συνδέει τη βλάβη του ήπατος και τις ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η κόπωση, η δυσπεψία, το συναισθηματικό στρες, η δυσκολία στον ύπνο και πολλά άλλα.

Ένα πρόγραμμα διατροφής και θεραπείας με βότανα που ακολουθεί τις οδηγίες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής είναι πολύ παρόμοιο με την αλκαλική διατροφή, βοηθώντας στην αποκατάσταση του σωστού pH του σώματος και αποτρέποντας τις ελλείψεις βασικών μετάλλων. Η μείωση του στρες, η άσκηση, οι κατάλληλες ποσότητες ύπνου και πολλά φυτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ηπατικών προβλημάτων. Το μασάζ με βελονισμό χρησιμοποιείται επίσης για την τόνωση του ήπατος, τη βελτίωση της ροής του αίματος και την ανακούφιση από την ένταση που προκαλείται από το στρες.

Τα βότανα προσαρμογής (συμπεριλαμβανομένων των μανιταριών reishi ή του κορντικέππου) συνιστώνται συνήθως για τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας και την πρόληψη της ηπατικής νόσου. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Medicinal Mushrooms διαπίστωσε ότι το reishi προκαλεί ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα στην οξεία ηπατική βλάβη επειδή περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του ήπατος, στην καταπολέμηση της ηπατικής νόσου και στη βελτίωση της αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν ωμά και φρέσκα λαχανικά (ειδικά με σκούρα φυλλώδη πράσινα), βότανα και μπαχαρικά όπως σκόρδο και τζίντζερ, υγιή λίπη και γλυκοπατάτες. Αυτά είναι κοινά στη φιλική προς την TCM μακροβιοτική δίαιτα. Το αλκοόλ, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα σνακ ή τα ποτά με ζάχαρη, τα συνθετικά συστατικά, τα τηγανητά τρόφιμα και τα επεξεργασμένα έλαια ή λίπη είναι όλα επιβλαβή για το συκώτι και, ως εκ τούτου, συνήθως μειώνονται ή εξαλείφονται όταν εργάζεστε με έναν επαγγελματία TCM.

Μέσω της μείωσης της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, τα κινέζικα βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης. Οι γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ, συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή, βλάβη από ελεύθερες ρίζες, αδυναμία σωστής χρήσης της γλυκόζης, ανεπάρκειες βιταμινών, στρες και περιβαλλοντικές τοξίνες. Επομένως, μια αλκαλική διατροφή, συμπληρώματα βοτάνων, άσκηση, σωστή διατροφή και μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος και στη ρύθμιση των ορμονών που προστατεύουν τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2007 που δημοσιεύτηκε στο Clinical Interventions in Aging, «Υπάρχει μακρά ιστορία έρευνας και ιατρικής πρακτικής στην άνοια στην Κίνα, κατά την οποία ο αρχαίος κινεζικός λαός έχει σχηματίσει μια ολόκληρη θεωρία και έχει συσσωρεύσει άφθονη εμπειρία στη θεραπεία της άνοιας. ” Τις τελευταίες δεκαετίες, αποδεικνύεται μέσω ενός αυξανόμενου αριθμού κλινικών μελετών ότι ορισμένα εκχυλίσματα βοτάνων - συμπεριλαμβανομένης της γλυκύρριζας, των ατρακτυλωδών, του ραβέντι, του ginseng, του fructus lycii, του πολύγαλα, της αγγελικής και του καρθάκου - χρησιμεύουν ως αποχρεμπτικά και προαγωγοί για την κυκλοφορία του αίματος.

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της ποσότητας τοξινών ή βαρέων μετάλλων που μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα, προάγοντας έτσι υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, καλύτερη συγκέντρωση, βελτιωμένη μνήμη και καλύτερη ποιότητα ύπνου (όλα σημαντικά για έντονο μυαλό και έλεγχο της διάθεσης). Σε συνδυασμό με άλλες ολιστικές θεραπείες που προάγουν την ευεξία, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών κοινών γνωστικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία.

Συνολικά, πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι διάφορες θεραπείες που συνταγογραφούνται στο TCM μπορεί να ωφελήσουν τη γνωστική υγεία για μια σειρά από διαταραχές όπως το Αλτσχάιμερ, η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.

Are you interested ? Contact us